Vaste expositie

In opdracht van het Comenius Museum te Uherský Brod is door het ontwerpbureau Praga Mystica op de begane grond van het Comenius Museum de permanente expositie VIVAT COMENIUS, Boodschapper van kennis, menselijkheid en tolerantie ingericht.
Het centrale deel van de expositie wordt gevormd door acht in een kring geplaatste panelen die verwijzen naar de acht periodes in zijn bijzondere levensloop:

Bij de entree krijgt de bezoeker een kleurenbrochure uitgereikt waarin ieder van deze perioden nader wordt toegelicht. De brochure is in het Nederlands, Engels en het Tsjechisch verkrijgbaar.

De achterkant van ieder van de zes panelen is zodanig vormgegeven dat telkens drie panelen samen een triptiek vormen. Deze schilderingen van de Tsjech Milivoj Husák zijn geïnspireerd door de desbetreffende periode uit het leven van Comenius.

In de ruimte tussen de panelen wordt een videopresentatie over Comenius' leven geprojecteerd. Deze film kan desgewenst met Nederlandse, Tsjechische of Engelse tekst worden getoond.

In deze expositie zaal wordt in enkele themavitrines de aandacht gevestigd op de veelzijdigheid van Comenius als theoloog, als filosoof, als pedagoog en als drukker- uitgever.

Jan Amos Comenius - (1592 - 1670)