Van 14 januari t/m 2 maart 2020 verwacht: Tentoonstelling Rembrandt en Comenius en Kijk Comenius

Dubbeltentoonstelling ‘Rembrandt en Comenius’ en ‘Kijk Comenius’ wegens succes verlengd

Na een korte onderbreking vanwege een verbouwing is de dubbeltentoonstelling ‘Rembrandt en Comenius’ en ‘Kijk Comenius’ wegens succes verlengd en te zien van 14 januari 2020  t/m 1 maart 2020.

‘Rembrandt & Comenius
Deze tentoonstelling gaat in op de geschiedenis van het portret van Comenius dat Rembrandt in 1665 schilderde. Dit geschiedt onder meer aan de hand van een recent gerestaureerde vroeg 20ste-eeuwse kopie van dit meesterwerk. Het origineel werd door Rembrandt vervaardigd in zijn atelier aan de Rozengracht. Comenius woonde destijds vier straten verder op de Egelantiersgracht. Rembrandt overlijdt in 1669, Comenius een jaar later. De tentoonstelling beschrijft mede op basis van het boek van Lodewijk Wagenaar: ‘Een Toscaanse prins bezoekt Nederland’, de reis van het origineel dat naar alle waarschijnlijkheid via de familie de Medici uiteindelijk in het Uffizi te Florence zijn definitieve plek heeft gekregen.
Daarnaast besteedt de tentoonstelling aandacht aan de verschillende 18e en 19e en vroeg 20ste-eeuwse kopieën die van dit meesterwerk zijn gemaakt. Curator Henk Roos onderzocht de herkomst van deze werken onder meer in Italië en het voormalige Oost-Duitsland.

‘Kijk Comenius’
toont een verzameling van alle mogelijke portretten van Comenius. Getekend, geschilderd, als 3D-beeld of gebeiteld in penningen en munten. Leidraad van deze tentoonstelling is de wijze waarop, door de eeuwen heen, heel verschillend naar Comenius is gekeken. We zien een wereldlijke naast een haast heilige, een pedagoog dicht bij de mensen naast een strijder of een door de commercie ingelijfde Comenius als biermerk. Geportretteerd naar de werkelijkheid of vertolkt op kunstzinnige affiches. Kortom De geschiedenis van een en hetzelfde gezicht.

Praktisch:
De tentoonstelling is te zien van: 14 januari 2020 t/m 1 maart 2020.
Locatie: Comenius Museum, Kloosterstraat 33, 1411 RS Naarden.
Tel.: 035-694 30 45.
Openingstijden museum: di-zo van 12.00-17.00 uur.
Gesloten: 1/1, 27/4, 25/12, 31/12 en maandags.
Entree: € 6,50 ; Studenten en groepen > 10 personen: € 5,50 ; Museumkaart/CJP/CKV/Kinderen t/m 12 jaar: gratis.