20 november 2019: In DeMess Historisch Cafe De Gooise zandafgravingen

Datum: Woensdag, 20 november 2019.
Tijd: 20.00-22.00 uur.
Locatie: DeMess, Adriaan Dortsmanplein 1−b, 1411 RC Naarden.
Lezing: De Gooise Zandafgravingen.
Spreker: Drs. S. Koopman.
Toegang: gratis.

Zanderijenlandschap bij de Abri, Naarden (foto Sander Koopman).

De zandgronden van het Gooi zijn eeuwenlang populair geweest als delfstof. In de Middeleeuwen begon het al met talloze grind- en leemkuilen op de heide. Bij Naarden, Bussum en ’s−Graveland zijn grote oppervlakten afgezand en ook Huizen kent een paar flinke groeves. In 2008 en 2015 heeft Koopman onderzoek gedaan naar de afzandingen in ’t Gooi. Deze lezing geeft u een beeld van de achtergronden van de afzandingen in het Gooi, de historische ontwikkeling van de zanderijen en wat we er nu nog van terugzien in het landschap. Ook wordt ingegaan op de uniciteit van het zanderijenlandschap in regionaal en landelijk perspectief.

Drs. S. (Sander) Koopman (1974) houdt zich bezig met onderzoek naar geologie, archeologie en landschap van het Gooi. Hij heeft hierover meerdere boeken en artikelen geschreven en vele lezingen en excursies verzorgd.

Historisch Café Naarden: discussie over (actuele) onderwerpen met een historisch tintje of een vleugje geschiedenis! Luister, praat mee, vorm een mening en geniet van debat, drank en gezelligheid! Op initiatief van: Comenius Museum, Vereniging Vestingstad, Tussen Vecht en Eem, Nederlands Vestingmuseum en Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen.