17 oktober 2020: in Huis met de Hoofden te Amsterdam lezing Comenius en Rembrandt

Henk Roos houdt donderdag 17 oktober 2020 in het Huis met de Hoofden te Amsterdam een lezing over ’Comenius en Rembrandt’ . De lezing begint om 19.00 uur en kost € 12,50. Zie ook deze link:  https://embassyofthefreemind.com/nl/museum/openingstijden-prijzen-locatie/evenementen#COM

Het is dit jaar 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn overleed. Het was ook de tijd dat de Moravische theoloog, pedagoog en filosoof Jan Amos Comenius in Amsterdam woonde. Hij verbleef zelfs enige tijd in het Huis met de Hoofden, de locatie van de Embassy of the Free Mind. Rembrandt en Comenius woonden bij elkaar in de buurt en hebben elkaar gekend. In de lezing wordt kort ingegaan op de turbulente levensgeschiedenis van Comenius, met speciale aandacht voor zijn Amsterdamse periode.

In die periode zal hij zeker kennis gemaakt hebben met Rembrandt van Rijn. In Rembrandts ’Portret van een oude man’ (Uffizi, Florence, 1665) hebben kunsthistorici Jan Amos Comenius herkend. En er lijken nog meer relaties te zijn tussen de oude schilder en de oude geleerde. Beide mannen kunnen worden gezien als ’vrije geesten’.

Het Comenius Museum in Naarden is sinds kort in het bezit van een zeer goede kopie van het portret dat Rembrandt van Comenius maakte. In de lezing hoort u meer over het wonderlijke verhaal achter dit portret.

Henk Roos (1948) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en was vele jaren tekenleraar aan het Comenius College in Hilversum. Al in zijn studietijd was hij geboeid door de figuur van Comenius. Met name de rol van Comenius als pionier van het tekenonderwijs sprak hem aan.
Sinds zijn pensioen maakt hij deel uit van de raad van advies van het Comenius Museum in Naarden. Hij verzorgt cursussen aan de Volksuniversiteit Hilversum en geeft lezingen over lopende kunsttentoonstellingen.

De identiteit van de maker van de ’Naardense kopie’ van Rembrandts Comeniusportret is niet bekend. Er zijn wel vermoedens. Roos deed er onderzoek naar en zal er in zijn lezing over vertellen.

Datum: 17 oktober 2020.
Tijd: 19.00-21.00 uur, inloop vanaf 18.15uur.
Tickets: € 12,50 | studenten € 10,=.

Henk Roos