18 september 2019: In DeMess Historisch Cafe

Titel lezing: De ontwapening van de Wehrmacht in de ’Festung Holland’ (9-30 mei 1945).
Spreker: Ronald Polak.
Locatie: DeMess, A. Dortsmanplein 1-b, 1411 RC Naarden.
Datum: woensdag, 18 september 2019.
Tijd: 20.00 uur.
Toegang: gratis.

In mei 1945 hebben 120.000 Duitse soldaten zich verschanst in West-Nederland. Hun lot is een van de agendapunten van de besprekingen in Hotel De Wereld in Wageningen. De Duitsers zullen worden ontwapend op tien verschillende locaties; of beter gezegd, zij regelen dat zelf. Daarna marcheren zij via de Afsluitdijk naar Noord-Duitsland, een tocht van ruim 400 km. In de lezing maakt Ronald Polak aan de hand van veel documenten, foto’s en filmbeelden duidelijk hoe twee geallieerde divisies in staat bleken een overmacht aan Duitsers te ontwapenen.

Drs. Ronald Polak uit Leusden, oud-docent geschiedenis, deed voor zijn in 2018 verschenen boek Afgemarcheerd! uitgebreid onderzoek naar deze gebeurtenissen waarover na de oorlog weinig gesproken werd.

Wapendepot van het concentratiegebied Baarn, 12 mei 1945 (foto G.A. Niestadt).

Historisch Café Naarden: discussie over (actuele) onderwerpen met een historisch tintje of een vleugje geschiedenis! Luister, praat mee, vorm een mening en geniet van debat, drank en gezelligheid! Op initiatief van: Comenius Museum, Vereniging Vestingstad, Tussen Vecht en Eem, Nederlands Vestingmuseum en Gemeentearchief Gooise Meren en Huizen.