12 juli t/m 15 september 2019: Tentoonstelling Rembrandt en Comenius en Kijk Comenius

Dubbeltentoonstelling Portretten van Comenius

Het Comenius Museum viert het Rembrandtjaar met twee tentoonstellingen waarin het portret van Comenius centraal staat.

Rembrandt & Comenius’
gaat in op de geschiedenis van het portret van Comenius dat Rembrandt in 1665 schilderde. Dit geschiedt onder meer aan de hand van een recent gerestaureerde vroeg 20st -eeuwse kopie van dit meesterwerk.
Het origineel werd door Rembrandt vervaardigd in zijn atelier aan de Rozengracht. Comenius woonde destijds vier straten verder op de Egelantiersgracht. Rembrandt overlijdt in 1669, Comenius een jaar later.
De tentoonstelling beschrijft mede op basis van het boek van Lodewijk Wagenaar: ″Een Toscaanse prins bezoekt Nederland, de reis van het origineel dat naar alle waarschijnlijkheid via de familie de Medici uiteindelijk in het Uffizi te Florence zijn definitieve plek heeft gekregen.″
Daarnaast besteedt de tentoonstelling aandacht aan de verschillende 18e en 19e  en vroeg 20ste-eeuwse kopieën die van dit meesterwerk zijn gemaakt. Curator Henk Roos onderzocht de herkomst van deze werken onder meer in Italië en het voormalige Oost-Duitsland.

’Kijk Comenius’
toont een verzameling van alle mogelijke portretten van Comenius. Getekend, geschilderd, als 3D-beeld of gebeiteld in penningen en munten.
Leidraad van deze tentoonstelling is de wijze waarop, door de eeuwen heen, heel verschillend naar Comenius is gekeken. We zien een wereldlijke naast een haast heilige, een pedagoog dicht bij de mensen naast een strijder of een door de commercie ingelijfde Comenius als biermerk. Geportretteerd naar de werkelijkheid of vertolkt op kunstzinnige affiches. Kortom De geschiedenis van een en hetzelfde gezicht.

Extra activiteiten
De tentoonstelling wordt verder ondersteund door een tweetal lezingen op 21 juli a.s. door de heer Henk Roos: ’Rembrandt en Caravaggio’ en op 8 september a.s. door Dr. Lodewijk Wagenaar: ’Een Toscaanse prins bezoekt Nederland’.
Voor meer informatie, zie ook: Lezingen.

Datum: 12 juli t/m 15 september 2019.

Entree:
Volwassenen: € 6,50.
Studenten en groepen > 10 personen: € 5,50.
Museumkaart/CJP/CKV/kinderen t/m 12 jaar.: gratis.

Openingstijden museum: di-zo van 12.00-17.00 uur. Maandags gesloten.

Lezingen: op 21 juli 2019 en 8 september 2019 om 15.00 uur, locatie: Comenius Museum.

Gooi en Eemlander, 11 juli 2019