25 mei t/m 30 juni 2019: FotoFestival Naarden Armando Jongejan en Friso Keuris

FotoFestival Naarden 2019

Het Comenius Museum is dit jaar een van de locaties van het FotoFestival Naarden 2019. De fotografen Armando Jongejan en Friso Keuris exposeren van 25 mei t/m 30 juni 2019 hun werk in het museum.

Armando Jongejan:
Armando Jongejan (Egmond aan Zee – 1960) werd in mei 2016 door abt Gerard Mathijsen uitgenodigd om de veranderingen binnen de muren van het slot van de Sint-Adelbertabdij uit Egmond-Binnen vast te leggen.
In 2018 gaat het boven verwachting goed met de abdijgemeenschap. Het Egmondse klooster wordt te klein; er zijn in de periode dat Armando fotografeerde (juni 2016 en maart 2018) vier broeders ingetreden en twee broeders hebben hun tijdelijke professie gedaan.
De reportage laat verschillende aspecten van het dagelijks leven van de monniken zien, zoals gebedsdiensten, koken, onderhoud aan het gebouw en vele andere aspecten. Heel indringend zijn de foto’s van het afscheid van een overleden broeder.
Het is een fotoreportage van het spirituele en het dagelijkse leven van de Egmondse abdijgemeenschap, gericht op gebed en onderlinge dienstbaarheid: Monnikenleven.
De serie is te zien tijdens het FotoFestival Naarden in het Comenius Museum. Het gelijknamige fotoboek ’Monnikenleven’ is tijdens het FotoFesitval Naarden 2019 verkrijgbaar, o.a. in het Comenius Museum, voor € 29,50.

Friso Keuris:
Friso Keuris exposeert tijdens het FotoFestival Naarden in het Comenius Museum met de serie ’Tito’s Paradise’.
In het Westen van Kroatië, op de Brijuni-eilanden, liggen de residenties van Josip Broz ’Tito’, president van het voormalig Joegoslavië (1947-1980). In de Witte Villa en Villa Vanga werd gewerkt, een kleiner privéhuis diende ter ontspanning. Tito verbleef graag op deze plekken. Hij ontving er staatshoofden en filmsterren.
Het is hier dat Tito aan zijn ideale Joegoslavië bouwde, maar het is ook de plek waar op 7 juli 1991, elf jaar na zijn dood, met het Akkoord van Brioni het einde van het land getekend werd. Hierna barstte de burgeroorlog in volle omvang los. Na Tito’s dood in 1980 zijn de huizen nooit meer bewoond geweest. Toch wordt tot op de dag van vandaag de grandeur van weleer in de huizen in stand gehouden. Het park  daarentegen is overwoekerd en de dierentuin is veranderd in een ruïne.
Tijdens Fotofestival Naarden 2019 wordt dit project voor het eerst in Nederland tentoongesteld. De foto is de slaapkamer in de villa op Vanga.

Openingstijden:
ma-do: van 11.00-17.00 uur.
vrij-zo: van 10.00-18.00 uur.
Tevens op Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag geopend van 10.00-18.00 uur.

Locaties van het FotoFestival Naarden:
Naast het Comenius Museum zijn dat: Bij Andreas, Podium DeMess, Festivalcafé Siem, Grote Kerk Naarden, Stadhuis Naarden, Utrechtse Poort, Gele Loods, Bastion Oranje, Bastion Nieuw Molen en de vestingwallen.
Zie ook: plattegrond locaties van FotoFestival

Entree:
Volw.: € 6,50
Museumkaart: gratis
Passe-partout FotoFestival Naarden, etc.: zie:

Fotograaf: Armando Jongejan ’Cor in de tuin bij het weiland’

Fotograaf: Friso Keuris ’Vanga residence bedroom’