Het Labyrint der wereld ...

Van 18 oktober 2013 t/m 30 maart 2014

Dit najaar is in het Comenius Museum de tentoonstelling 'Labyrint' te zien waarin kunstenaars uit TsjechiŽ en Nederland reageren op het beroemde boek van Comenius 'Het labyrint der wereld en het paradijs des harten' dat hij in 1626 schreef. Het boek behoort tot de grote werken uit de wereldliteratuur en is in tal van talen vertaald. 

Comenius geeft in dit boek een kritische schets van de wereld, door hem voorgesteld en getekend als fictieve stad. De hoofdperson is een pelgrim. Comenius laat ons door de ogen van de pelgrim zien hoe de wereld in verwarring verkeert en de mensen als het ware in het labyrint ronddolen op zoek naar de uitgang. Zijn weerggave geeft een vertekend beeld van zijn tijd, maar tegelijkertijd weet hij in een tijdloos beeld de zwakheden en het onvermogen van de mens bloot te leggen.

Met dit boek als inspiratiebron creŽerde de Tsjech Miroslav Huptych twaalf collages. Huptych is dichter en graficus. Van hem verschenen eerder vijf dichtbundels. Zijn grafisch werk en fotomontages zijn opgeomen in 46 boeken, 147 boekomslagen en 28 kalenders. Dat hij het boek van Comenius als inspiratiebron heeft gebruikt is niet vreemd. Veel Tsjechen zijn hem daarin voorgegaan. Opmerkelijk aan de collages is dat het lijkt alsof hij zich ook door een Nederlandse kunstenaar heeft laten insprireren: Jeroen Bosch. Bosch' absurde weergave van de werkelijkheid die hij maakte voor zijn dood in 1513, past wel bij de weergave van Comenius in zijn boek uit 1626.

Daarnaast hebben 22 Nederlandse kunstenaars de ideeŽn uit Comenius' boek in beeldtaal omgezet. Het boek gaat ook over de weg, de zoektocht in de wereld buiten en binnen jezelf. Op zoek naar de waarheid. Een fascinerende kijk op de wereld. De hedendaagse kunstenaar is autonoom, gaat zijn eigen gang. Toch wil de kunstenaar van nu geen dienende rol, maar een voortrekkersrol spelen, wat betekent dat er een grote verantwoordelijkheid op hem rust.
Iedere kunstenaar zoekt zijn eigen weg, legt een eigen zoektocht door het leven af en probeert de wereld te ontdekken. Volgens de filosoof Nelson Goodman ligt de wereld niet open voor ons om ontdekt te worden. Nee, we moeten de wereld zelf maken, zelf creŽren. De kunstenaars hebben het boek van Comenius, zijn voorstelling van de wereld, als uitgangspunt genomen.
Laat u meenemen in het 'Labyrint der wereld en het Paradijs des harten ...'.

Diverse kunstwerken van deze tentoonstelling zijn te koop.
Informeer hiervoor bij de balie van het museum.

ONTMOET DE KUNSTENAARS!
Op de zondagen: 10 november, 8 december, 26  januari, 23 februari en 30 maart organiseert het museum een Meet & Greet. Bezoekers kunnen dan de kunstenaars van de tentoonstelling ontmoeten. Tijd: van 15.00-17.00 uur. Locatie: Comenius Museum. Voor Museumkaarthouders zijn de Meet & Greets gratis toegankelijk. Overige bezoekers betalen de normale entreeprijs. Kopje koffie/thee is gratis.

Openingstijden museum: dinsdag t/m zondag, van 12.00-17.00 uur. Entree: Ä 5,=, Museumkaart geldig.

http://www.museumkaart.nl/


De Gooi en Eemlander, 24 oktober 2013: lees meer...


De Gooi & Vechtstreek, 27 november 2013: lees meer ...

Museumtijdschrift jan-feb 2014: lees meer .... 

Miroslav HuptychMiroslav Huptych


Zie ook ...


Bijschrift illustratie:
Het labyrint der wereld zoals Comenius dat zag en zelf heeft getekend.


De wereldverdraagwagen van Desire Haverkamp.
Terug

Jan Amos Comenius - (1592 - 1670)