Comeniusdag 2017

U bent van harte welkom op de Comeniusdag 2017 op zaterdag, 18 maart a.s. Voorafgaand aan het programma in de kerk zullen de ambassadeurs van Tsjechië, Slowakije, Polen en Hongarije met vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van Gooise Meren om 12.45 uur een krans leggen bij het standbeeld van Comenius aan de Marktstraat. Om 13.00 uur begint het programma met de Comeniuslezing en de uitreiking van de Comeniusprijs in de Grote Kerk van Naarden.

De Comeniuslezing onder de titel Naar een nieuw denkkader in educatie: opleiden tot burgers van één wereld wordt dit jaar verzorgd door Ir. Claire Boonstra, oprichter van Operation Education en onlangs nog te gast op het World Economic Forum te Davos. In haar bijdrage bevraagt zij het onderwijssysteem van vandaag en verkent zij leersystemen voor de toekomst. Een veel gehoorde opvatting is: Onderwijs bereidt voor op een plek in de samenleving. Maar is dat nog wel zo?
Onvoorstelbaar snelle technologische ontwikkelingen en een toenemende globalisering maken ons in hoog tempo tot 'burgers van één wereld'. Technologische veranderingen hebben onvermijdelijk invloed op onze wijze van leren. Globalisering leidt tot het samenkomen van alle mogelijke culturele verschillen. Kunnen we ons hier wel op voorbereiden?

De Comeniusprijs 2017 wordt dit jaar uitgereikt aan de Britse historicus professor Jonathan Irvine Israel. Hij publiceerde over de Nederlandse geschiedenis, het tijdperk van de Verlichting en het Europese Jodendom. Zijn vermogen om de verschillende terreinen als economische geschiedenis en intellectuele geschiedenis te verbinden met de geschiedenis van politiek, godsdienst, maatschappij en wetenschap heeft een standaard gezet op het gebied van de geschiedschrijving over de Verlichting. Israel is als hoogleraar moderne Europese geschiedenis verbonden aan de School of Historical Studies van het Institute for Advanced Studies in Princeton (V.S). Eerder ontvingen Herman van Rompuy (2016), Geert Mak (2015), Louise Fresco (2014), Paul Schnabel (2013) en Robbert Dijkgraaf (2012) de Comeniusprijs.

Het programma wordt afgewisseld met prachtige muziek verzorgd door musici uit Tsjechië, Polen, Hongarije en Slowakije en eindigt omstreeks 15.30 uur. Aansluitend is er in de kerk gelegenheid om elkaar te ontmoeten tijdens de receptie die wordt aangeboden door de Ambassades van Tsjechië, Slowakije, Polen en Hongarije (de Visegrad Group)

Aanmelden? Klik hier als u zich wilt aanmelden. U ontvangt de gratis entreebewijzen per email.

Bijdragen? Het bijwonen van de Comeniusdag is gratis. Een bijdrage op NL29RABO0343 7035 13 o.v.v. Comeniusdag 2017 wordt zeer gewaardeerd. De belastingdienst maakt het fiscaal aantrekkelijk om ANBI-organisaties zoals het Comenius Museum te steunen. Mocht u een periodieke schenking overwegen, dan vindt u hier (link opnemen naar Vrienden van Comenius) nadere informatie hoe dit kunt doen.

Wij kijken ernaar uit om u op zaterdag 18 maart a.s. in Naarden te kunnen begroeten.

Namens het organisatiecomité van de Comeniusdag,
Hans van der Linde, directeur Comenius Museum.
De Comeniusdag wordt mede mogelijk gemaakt door de Comenius Leergangen, de ambassades van Tsjechië, Slowakije, Polen en Hongarije, Lindblom PR PA, gemeente Gooise Meren en het Comenius Museum

Lezing Comeniusdag 2017, Claire Boonstra (Nederlands)
Lezing Comeniusdag 2017, Claire Boonstra (Engels)
Speech Comeniusdag 2017, Jonathan Israel (Engels)
Speech Comeniusdag 2017, Jonathan Israel (Nederlands)

Ebook Claire Boonstra

Fotoalbum Comeniusdag 2017.

Jan Amos Comenius - (1592 - 1670)