Comeniusdag 2016

U bent van harte welkom op de Comeniusdag 2016 op zaterdag, 2 april a.s. in de Grote Kerk aan de Marktstraat in Naarden-Vesting. De kerk is vanaf 12.45 uur geopend.

Voorafgaand aan het programma in de kerk zullen de ambassadeurs van Tsjechië, Slowakije, Polen en Hongarije met vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van de Gemeente Gooise Meren om 12.45 uur een krans leggen bij het standbeeld van Comenius aan de Marktstraat. Om 13.00 uur begint het programma met de Comeniuslezing en de uitreiking van de Comeniusprijs in de Grote Kerk van Naarden.

De Comeniuslezing wordt dit jaar verzorgd door Leo Lucassen, directeur Onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) te Amsterdam en hoogleraar Mondiale Arbeidsmarkt en Migratie aan de Universiteit van Leiden.

Onder de titel 'Burgers van één wereld. Migratie als normaal menselijk gedrag' zal hij aspecten van dit thema van context voorzien. Wat beweegt mensen om te migreren? Wat laat het verleden zien over de positieve en negatieve gevolgen van de grote migratiebewegingen? Is migratie een probleem of een oplossing? En last but not least: hoe verhouden de emoties zich tot de feiten?

De Comeniusprijs 2016 wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Na Robbert Dijkgraaf (2012), Paul Schnabel (2013), Louise Fresco (2014) en Geert Mak (2015) wordt de prijs dit jaar toegekend aan de heer H. Van Rompuy.

Het programma wordt afgewisseld met prachtige muziek verzorgd door musici uit Tsjechië, Polen, Hongarije en Slowakije; landen waar Comenius heeft gewoond en gewerkt..

Het programma eindigt omstreeks 15.30 uur en aansluitend is er in de kerk gelegenheid om elkaar te ontmoeten tijdens een receptie die wordt aangeboden door de Ambassades van Tsjechië, Slowakije, Polen en Hongarije (de Vyšehrad Group).

Het bijwonen van de Comeniusdag is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.


Klik voor Interview van Rompuy

prijswinnaar Comeniusprijs 2016, Radio-uitzending OVT, 13 maart 2016

Lezingen

Comeniuslezing Comeniusdag 2016, Prof. Leo Lucassen (Nederlands)
Comeniusspeech Comeniusdag 2016, Prof. Leo Lucassen (Engels)
Lezing Comeniusdag 2016, Prof. Herman Van Rompuy (Nederlands)
Speech Comeniusdag 2016, Prof. Herman Van Rompuy (Engels)

Fotoalbum Comeniusdag 2016.

Jan Amos Comenius - (1592 - 1670)