Comeniusdag 2014

Comeniusdag 22 maart 2014: zingeving als ambacht

Uitnodiging Comeniusdag 2014

Comenius weet nog steeds mensen te inspireren met zijn ideeën en idealen. Daarom wordt zijn geboortedag in de Grote Kerk van Naarden herdacht op zaterdag 22 maart. De Tsjechische ambassadeur zal met vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van Naarden om 12.45 uur een krans leggen bij het standbeeld aan de Marktstraat. Vervolgens zal er door hem een Tsjechisch gedicht onthuld worden op een muur daarnaast. Om 13.00 uur begint het programma met de Comeniuslezing en de uitreiking van de Comeniusprijs in de Grote Kerk van Naarden.

René Gude, filosoof en 'Denker des Vaderlands' zal in de Comeniuslezing op geheel eigen wijze de mensen en hun mogelijkheden beschouwen onder de titel: 'Van stemming naar bestemming; zingeving als ambacht'. In zijn ogen lijdt Nederland aan stemmingswisselingen. Het nationale humeur slaat met regelmaat om van 'onzeker en woedend' naar 'tevreden en vol vertrouwen' en weer terug. Nederlanders aanraden hun passies te volgen is daarom een hachelijke zaak: waar dat eindigt is niet te voorspellen. Actieve zingeving - je passies niet lijden maar leiden - heeft betere papieren: de enige manier om de toekomst te voorspellen is een belofte te doen en je eraan te houden (Hannah Arendt)." Gude is o.a. oud-directeur van de Internationale School voor Wijsbegeerte en oud-hoofdredacteur en -uitgever van Filosofie Magazine.

De Comeniusprijs 2014 zal dit jaar worden uitgereikt aan Louise Fresco. Prof.dr.ir. Louise O. Fresco heeft een lange carrière in de voedselwetenschappen en duurzaamheid . Zij is o.a. universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, met als aandachtsgebied de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief en recent benoemd als bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit. Zij ontvangt de prijs uit handen van de burgemeester van Naarden, mevrouw dr. Joyce Sylvester.

De lezing en de prijsuitreiking worden omlijst door muziek uit Tsjechië, Polen, Hongarije en Slowakije; landen waar Comenius heeft gewoond en gewerkt. Ter afsluiting zullen jonge dansers een klassieke choreografie uitvoeren. Tijdens de borrel na afloop kunt u genieten van specifieke drankjes en hapjes uit deze landen die door de respectievelijke ambassades worden aangeboden.

Lezing Comeniusdag 2014 - Van stemming naar bestemming / Ambachtelijk zingeven

Het bijwonen van de Comeniusdag is gratis. U kunt zich aanmelden via de volgende link:

Louise Fresco ontvangt Comeniusprijs 2014, lees het persbericht en de krantenartikelen Fresco uitverkoren
Naarder Nieuws - Louise Fresco wint Comeniusprijs
Het Gooise Leven - Comeniusprijs 2014 gaat naar Louise Fresco
Folia Web - Comeniusprijs voor Louise Fresco
Uitgeverij Prometheus - Comeniusprijs 2014 voor Louise Fresco.

Onderstaand een bewerking van de Comeniuslezing over zingeving als ambacht, die René Gude op 22 maart in Naarden heeft gehouden.
Dan maak je maar zin 1
Dan maak je maar zin 2
Dan maak je maar zin 3
Dan maak je maar zin 4

Fotoalbum Comeniusdag 2014 Deel 1 (foto's Yvonne Boere).

Fotoalbum Comeniusdag 2014 Deel 2 (foto's Yvonne Boere).

Comeniusprijs aan Louise Fresco en onthulling muurgedicht.

Bekijk het filmpje van Comeniusdag 2013

Jan Amos Comenius - (1592 - 1670)